Lytt

Smart mat: Ernæringsprosjekt i tilrettelagte tjenester

80 ansatte som jobber med tilrettelagte tjenester i Nittedal ble kurset i ernæring i løpet av 2019. Det kommer brukerne til gode på flere måter: I tillegg til å innarbeide oppdatert kunnskap i daglige rutiner, satte de ansatte like godt opp eget matkurs for beboerne i avlastning og tilrettelagte boliger. Det var så populært at det blir nytt kurs i april!

Innhold

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

hva forsøkte du å finne?


Sunn kosemat stod på menyen da første kurs gikk av stabelen. Tacos er populært, og blir sunnere med grove lefser, hjemmelaget salsa og guacamole, magre meieriprodukter og krydder med mindre salt.

-Vi har fått mange gode tilbakemelding fra brukerne som var med på kurs. Flere av dem har allerede kommet med ønske om flere matretter de har lyst å lære å lage, sier Lisa Tronsen, som er prosjektleder for ernæringsprosjektet.

Ernæring og helseutfordringer
-Målet er å lære om enkel middagsmat – hva som er sunt, og hvorfor. Ernæring er et område som sees på som viktig, og er et viktig punkt med tanke på at mange utviklingshemmede har større helseutfordringer enn øvrig befolkning. Det er viktig med kunnskap på området, og dette satt i system gjennom gode tiltaksplaner (ernæringsplaner til den enkelte) vil gi et løft som skal være etablert i den enkeltes tjenester, sier Tronsen.

-Det er også viktig med økning i kunnskap og god opplæring av ansatte for å kunne gi brukere veiledning som blir tatt med i det daglige arbeidet etter at prosjektet er avsluttet. En positiv bivirkning er jo også at ansatte lærer mye mer om ernæring, som igjen kan påvirke egen helse!


Sosial og hyggelig læring
Kursdeltakerne – 23 i tallet – bor i egne leiligheter eller bofelleskap med bistand. I noen av boligene lager alle beboerne middag sammen hver dag, mens det andre steder er mer individuelt. Kunnskap om mat og inspirasjon til å lage den selv, er i tråd med målet om at alle kommunens innbyggere skal ha mulighet for å opprettholde dagliglivets ferdigheter og kunne spise sunn og god mat.

-Å ta en tur ut av boligene for å gå på kurs, var det mange som synes var ekstra hyggelig og sosialt, sier Tronsen.

Neste kurs i april!
Kurset var lagt opp med en teoridel, som ernæringsfysiolog Niherthana Sripalan stod for, og en praktisk del, med matlaging. Tiltaket var populært – flere beboere lurer på om det kommer flere kurs.

-Kurset er arrangert kun med interne krefter, og krever tid til planlegging, organisering og gjennomføring. Men vi ønsker å arrangere flere kurs for brukerne. Første mulighet blir i april, over samme lest som forrige gang, sier Tronsen.


Publisert: 26.02.2020 12.22
Sist endret: 27.01.2023 11.50