Lytt

Sakprosa for voksne

Innhold

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

hva forsøkte du å finne?


ForsidenVi puster fortsatt 
av Yohan Shanmugaratnam  

“Vi kan ikke annet enn å fortsette å puste, kanskje i utakt, men likevel sammen, for oss selv og for dem som ikke lenger kan.” Slik avslutter journalist Shanmugaratnam denne lille perlen av en bok. Boka er skrevet som et brev til Yohans barn og inneholder historier om hans egen oppvekst og familie, om det Norge Yohan vokste opp i, og om Norge i dag som er både inkludering og rasisme. Han beskriver selv boka som en tidskapsel om rasisme og røtter. På bare litt over 100 sider tar han oss med fra 11. september til 22. Juli, fra Sri Lanka og Japan til Aker Brygge til hjemmefester i Drøbak, fra George Floyd til Benjamin Hermansen.  Boken er lærerik, tankevekkende og rørende.  

Se om boka er ledig
Boka kan også leses som e-bok i appen BookBites

Mr. Tourette og jeg
av Pelle Sandstrak

Dette er Pelle Sandstraks historie. Vi møter han først som liten gutt. En ganske vanlig skolegutt, hvis vi ser bort fra de merkelige bevegelsene og lydene han lager inn i mellom. Det er Pelle selv som forteller i jeg-form. Dette er en vond og utmattende og utrolig lærerik leseopplevelse. Det føles som å sitte i hodet hans og selv kjenne på kroppen hvordan han har det. Og det er ingen god opplevelse. Vi følger også Pelle som ung voksen. Det er nærmest en studie i menneskelig forfall. Da han endelig får hjelp får han beskrivelsen 97% ufør, da er det 3% håp. Det er fantastisk hva en kan oppnå med 3 % håp.Se om boka er ledig

Den kan også høres som lydbok i appen Bookbites.

Heimat
av Nora Krug

Nora Krug har flyttet til New York og prøver å skjule sin tyske aksent. Det er skamfullt å være tysk og å bære den tyske historien. Men hun har hjemlengsel likevel, og begynner å utforske Tysklands kultur og nazihistorie, og sannheten om sin egen familie på denne tiden. Dette er en pageturner av en krigshistorie som får deg hekta. Forfatteren gir et svært interessant perspektiv ved å utforske en annen side av saken. Var nazistene bare “de andre” og onde? En vakker blanding av tegneserie, utklippsbok og memoar. En leseopplevelse av de sjeldne.

 

Bøker som ligner:
Noe tapt og noe vunnet av Tara Westover
Maus av Art Spiegelman

Se om boka er ledig

En japansk vår
av Ina Strøm

 

En fargerik bok til å drømme av. Forfatter Ina Strøm er japan-elsker, og har reist i landet mange ganger. Nå tar hun oss med til 12 forskjellige steder, blant annet til øya Ishagaki som er kjent for å være det stedet i verden folk lever lengst. Hva er hemmeligheten? Det, og mye annet, utforskes i denne personlige, morsomme og lærerike reiseskildringen. Japans historie fortelles på en lettfattelig måte, og kulturen åpnes opp - bare nok til at man får akutt lyst til å reise og oppleve landet selv.

 Bøker som ligner:
Torbjørn Færøviks reiseskildringer
Erika Fatlands reiseskildringer

Se om boka er ledig her

 

 

Kjærlighet og mørke. En biografi om Marie Hamsun
av Anne Hege Simonsen

Hvordan kunne den unge skuespillerinnen Marie falle for, og også leve med, den langt eldre Knut, som var både sjalu, vanskelig og etterlot ofte resten av familien alene i lange perioder?

I denne boken belyser tidligere upublisert materiale og brev det lidenskapelige og stormfulle forholdet mellom Marie og Knut Hamsun. Hun er skuespiller i Kristiania og har livet foran seg da hun møter Knut. Han på sin side er feiret og tidvis genial forfatter. De forelsker seg, og han gjør henne til sin på en måte som ville vært uhørt i datidens Norge – ved å nekte henne å spille teater. Hun må leve for familien, for barna og ham, men begynner til tross for det å stå på egne ben og skrive sine egne bøker etter hvert. Forholdet dem i mellom er skiftende og turbulent, “en ekstrem blanding av nærhet og avstand”, som Simonsen skriver.

Marie var en ivrig nazist som ser på jøder som skadedyr. Da krigen var slutt fulgte arrestasjon, fengselsstraff og økonomisk ruin, men Marie angret ingenting og forble nazist og jødehater resten av sitt liv. Hvordan politikk blir viktig for Marie er også godt skildret i denne fine biografien.

Se om boken er ledig

Kan også leses som ebok i appen Bookbites.

 

Mamma er trygda
av Mímir Kristjánsson

Hvordan står det til med holdningene i sosialdemokratiet? Det snakkes om de trygda hele tiden. Om navere, om trygdesmitte og om trygdebeist. Kristjánssons mor, Marit Wilhelmsen, som har levd som trygdet, eller såkalt naver, siden hun var i slutten av 20-årene og fikk kreft første gang. Hun er dermed en av de mange skjebnene bak trygdestatistikken. I Norge hever nesten 350.000 mennesker uføretrygd i Norge, og en av dem er hans mor. Dette er en personlig og politisk sakprosabok, skrevet av en dreven samfunnsdebattant og politisk journalist i Klassekampen frem til han ble Rødt-politiker på fulltid i Stavanger bystyre fra 2019, Mímir Kristjánsson, født i 1986. Boka er enkelt og lettfattelig skrevet, og gir oss noen pekepinner på hvordan tingene er i virkeligheten og et menneske bak statistikkene. Den passer for deg som vil vite mer om det som skjer i virkeligheten og bak skremselsbildene vi får servert i media.

Se om boken er ledig

Kan også leses som ebok i appen Bookbites.

Kunsten og livet
av Kjetil Røed

Hva er kunst, og hvordan kan den hjelpe oss til å forstå oss selv? Kunstkritiker og Billedkunst-redaktør Kjetil Røed undersøker i denne boka hvordan kunst kan hjelpe oss med å finne en klarere sammenheng, retning og helhet i våre egne liv. Han gransker elleve ulike dyder – oppmerksomhet, dømmekraft, tilbaketrekning, nysgjerrighet, erkjennelse, håp, samarbeid, tvisyn, håndverk, kjærlighet og solidaritet - med ambisjon om å øve på verdier, med kunsten som plattform. Det er en personlig bok som fører leseren med informativ og nennsom hånd inn i kunstens verden.

Se om boken er ledig 

 

 

Nytten og gleden: Fransk litteratur gjennom tusen år
av Kjerstin Aukrust, Trude Koldrup og Geir Ulvsløkk

 

Få nasjoner har en så rik litterær tradisjon som Frankrike. Når tusen år med litteratur skal gjennomgås, kreves knapphet og seleksjon. På under 320 sider raser vi gjennom århundrene, før vi til slutt ender opp i vår egen samtid. Beskrivelser av litterære epoker og forfatteres biografier, suppleres av punktnedslag i sentrale enkeltverk. Solid fagkunnskap formidles i et klart og enkelt språk, slik at en ikke trenger noen forkunnskaper for å henge med. En selvskrevet bok for de frankofile, og en nyttig innføring til alle som vil lære mer om fransk kulturhistorie.

Se om boken er ledig

Kan også leses som ebok i appen Bookbites.

Ære være mine døtre
av Lene Wold

Hva får en far til å ville drepe de to døtrene sine? I Jordan blir 18-årige Aisha skutt og drept. Lillesøsteren Amina slipper unna, men med store skader og et langvarig fengselsopphold «for hennes egen sikkerhet». Journalist Lene Wold nøster opp hva som førte til denne fatale hendelsen. Det komplekse og brutale temaet æresdrap blir utforsket fra flere synsvinkler (inkludert drapsmannens), og det resulterer i en fengslende og dypt urovekkende historie fra virkeligheten.

 

 

 

Bok som ligner: To søstre av Åsne Seierstad

Se om boken er ledig

Kan også leses som ebok i appen Boookbites.


Publisert: 01.04.2020 09.16
Sist endret: 08.05.2021 11.30