Hva er en høring
Høringer gjennomføres for at innbyggere, organisasjoner og næringsliv skal få si sin mening og føre kontroll med forvaltningen. Saker blir sendt på høring fordi det er en demokratisk rett for alle å være med å utforme offentlig politikk.
Det er også avgjørende at synspunktene til de som blir berørt blir kjent før det fattes en beslutning. Forvaltningen skal opplyse saker så godt som mulig før den tar en avgjørelse.
Høringssaker kan dreie seg om framlegg til lover og forskrifter som regulerer folks rettigheter og plikter, organisering av forvaltningen, endring av myndighetsområde eller utredninger.
På kommunens karttjeneste finner du også reguleringsplaner på høring.
Aktuelle høringer og kunngjøringer
Kunngjøring - midlertidig forbud mot tiltak på Tumyrhaugen og Midtre Rotnes oppheves fra 31.12.2024.
Kommunestyret vedtok i møte 28.10.2024, sak 93/24 at midlertidig forbud mot tiltak på Rotnes oppheves fra 31.12.2024. Vedtaket gjelder både det midlertidige forbudet på Tumyrhaugen og på Midtre Rotnes.
Du kan lese mer om den politiske behandlingen her
Kunngjøring - fastsetting av planprogram for Områdeplan Nittedal sentrum
Kommunestyret fastsatte planprogrammet, som er oppskriften på planprosessen, i sak 29/24 på møte 28. oktober.
Forslaget lå ute på høring fra juni til slutten av august, og vi mottok i alt 20 uttalelser. På bakgrunn av uttalelsene og prosesser som ble gjennomført foreslo kommunedirektøren noen endringer i planprogrammet.
Nå har politikerne tatt stilling til forslaget, og alle råd og utvalg har behandle det før kommunestyret fikk det til behandling.
Se saksdokumentene fra behandlingen her
Les mer om utvikling av Nittedal sentrum og områdeplanprosessen her
Høring - Revisjon av tillatelse til Diplom-Is AS sin produksjon av næringsmiddel i Brennaveien 10
Statsforvalteren skal revidere tillatelsen etter forurensningsloven til Diplom-Is AS. Dette skal gjøres i tråd med kravene i EUs industriutslippsdirektiv og forurensningsforskriften kapittel 36.
Alle har anledning til å uttale seg før Statsforvalteren fatter vedtak.
Eventuelle uttalelser må sendes Statsforvalteren innen 17. november.
Høring - Felles jordvernstrategi for Gran, Jevnaker og Nittedal kommuner
Hovedutvalg for plan og miljø vedtok 17.10.2024 å legge forslag til felles jordvernstrategi for Gran, Jevnaker og Nittedal på høring.
Høringsuttalelser sendes til Landbrukskontoret for Hadeland og Nittedal digitalt; postmottak@gran.kommune.no. Høringsfrist er 28.11.2024.
Se forslaget til jordvernstrategi
Se alle dokumenter fra politisk behandling
Om strategien
Strategien er et svar på det økende behovet for matproduksjon og den stadige nedbyggingen av matjord som gjøres. Den setter søkelys på å integrere jordvern i kommunale planprosesser, fra kommuneplanlegging til regulering- og enkeltsaker, og vektlegger viktigheten av å opprettholde matjordens kvalitet, kvantitet og produktivitet.
Viktige punkter i strategien er:
-Implementering av nasjonale jordvernstrategier med mål om begrenset omdisponering av jordbruksarealer.
-Årsakene til og tiltakene mot omdisponering av dyrka og dyrkbar jord i kommunene.
-Håndtering av overskuddsmasser fra byggeprosjekter for å unngå uheldig påvirkning av landbruksarealer.
-Oppfølging av driveplikt for å sikre aktiv drift av jordbruksarealer.
-Vurdering av landbrukets egen nedbygging, og behovet for å bevare matjorda ved etablering av nye driftsbygninger og andre tiltak som berører matjord.
Videre legger strategien vekt på involvering av ulike aktører, som planleggere, kommunale myndigheter, og landbruksorganisasjoner, for å sikre at jordvernintegreringen er grundig og effektiv gjennom alle stadier av planlegging og beslutningstaking.
Jordvernstrategien peker på behovet for å holde et langsiktig perspektiv for å bevare dyrket og dyrkbar jord og oppnå en bærekraftig utvikling, samtidig som den tar hensyn til lokale forhold og utviklingspress. Med søkelys på å oppnå målene satt i våre landbruksplaner, samt å innpasse jordvern i kommunal planlegging, skal vi sikre en bærekraftig forvaltning av landbruksarealer for fremtidige generasjoner.
Vedtak av kommuneplanens arealdel for Nittedal 2024-2035
Kommuneplanens arealdel for Nittedal 2024-2035 ble vedtatt av kommunestyret den 13.05.2024, sak 36/24. Saksdokumenter kan sees her
Plankart og bestemmelser er oppdatert etter vedtak.
Planbestemmelser kan leses her
Plankart kan leses i kartportalen
Det har gjennom planprosessen vært flere politiske behandlinger og kommet mange uttalelser og innspill til planarbeidet. Link til tidligere behandinger av planforslag og uttalelser kan sees her:
- Førstegangs behandling og offentlig ettersyn av kommuneplanens arealdel høsten 2022
- Ny førstegangs behandling og nytt offentlig ettersyn høsten 2023
- Fastsetting av Planprogram 18.05.2021
Hovedtrekkene i ny plan
Av nye utbyggingsområder er nytt sentrumsområde på Mokollen S5 og areal for kombinert bebyggelse BKB6 i Varingskollen, de største.
Ellers på Rotnes er eksisterende næringsgeiendom på Nedre Haug N16 avsatt til næringsbebyggelse. I søndre er det avsatt et nytt boligområde for 9 boliger på Rudstein B24 og et mindre ubebygd boligfelt B19 Kjul er utvidet sørover. Området med den tidligere bensinstasjonen på på Kjul BKB5 er avsatt og utvidet til kombinert formål bolig og forretning. Hagan sentrum er utvidet sørover for å gi plass til større sentrumsområde. Eksisterende næringsbebyggelse Brådalstubben N15 er utvidet nordover for og inkluderer dagens parkeringsplass. Det legges til rette for etablering av ridehall på Ramstad Store LS9. Tidligere Skyset barnehage BKB7 er avsatt til kombinert formål med mulighet for enten videre offentlig og privat tjensteyting eller boliger. Felles for alle områdene avsatt til utbyggingsformål er at de skal gjennom en videre reguleringsplanprosess som detaljerer arealbruk og legger til rette for medvirkning.
I tillegg legges det til rette for noen byggetiltak i landbruk, natur- og friluftsområder, som ikke detaljreguleres videre. Dette gjelder bygging av 2 nye eneboliger på Burås LS8 i Hakadal og ombygging av tidligere SFO bygget på tidligere Kirkeby i Hakadal til 6 leiligheter.
Ny kommuneplan har vesentlig flere hensyssoner for å følge opp nasjonale krav og tidligere insigelser. Det gjelder aktsomhetssoner for skred og flom, sikring av samfunnskritisk infrastruktur og sikring av drikkevannkilder med nedslagsfelt. Aktsomhet for skred og flom innebærer at det ikke kan bygges uten at fare er mer presist avklart og området reguleres. Planbestemmelsene er ellers oppdatert og utvidet som følge av nye formål og soner og planens generelle bestemmelser er forsøkt tilpasset nye krav og føringer i samfunnet siden forrige planvedtak i 2019. Kommuneplanens generelle bestemmelser supplerer eldre reguleringspaner der eldre plan er tyst. Eksempel er eldre planer som ikke har utredet naturfare eller ikke har bestemmelser om utnytting.
Området for LNF med spredt bebyggelse for å kunne omdisponere hytter til bolig i Brannfjell LS1 ble inntatt i kommuneplan i 2009. Området er nå unntatt rettsvirkning pga innsigelse fra BaneNor. Innsigelsen er løst på vilkår av at kommunen utarbeider ROS-analyse. Arbeid med analysen pågår og planområdet med ferdig analyse legges frem for kommuestyret for endelig vedtak.
Publisert: 25.05.2018 13.42
Sist endret: 08.11.2024 14.27