Vi utvikler Nittedal sentrum sammen
Vi er i startfasen med områdeplanen for Nittedal sentrum. En plan om hva fremtidens Nittedal sentrum skal inneholde av for eksempel service, tjenester og butikker, arbeidsplasser og boområder, lekeområder og naturlige pusterom. Elva og miljøet skal vi ta godt vare på.
I dette arbeidet ønsker vi engasjement fra alle som bor og har virke i Nittedal, og vil bruke denne siden til å gi deg relevant og oppdatert informasjon om prosessen.
Målet er å utvikle Nittedal sentrum til et livskraftig og attraktivt sentrum med møteplasser, handel, arbeidsplasser og boliger. Det er den viktigste satsingen i utviklingen av Nittedalsamfunnet på flere generasjoner.
Områdeplanen lager vi i samarbeid med Betonmast, et utviklingsselskap som har av størstedelen av sentrumsarealene.
Nytt om sentrum
Har du sett ønskeveggen for sentrum?
På Mosenteret og Flammen kan du nå finne ønskevegger for sentrum! Her kan du skrive ønsket ditt på en lapp og stikke den inn i veggen. I løpet av den første uken har vi samlet inn over 200 ønsker fra veggen på Mosenteret - tusen takk!
Meninger om bilfrie gater, butikker, bussforbindelser, tipping, benker, grøntområder, klatrevegg og lekeplass, hengested for ungdom, seniorbolig, fotgjengerfelt over rv4, kafeer, ungdomshus, byggehøyder, bevaring, utested for voksne, badeland, enkel parkering, hageområder og myyyye mer - vi er veldig glade for engasjementet.
Ønskeveggene blir etter planen stående til slutten av november, og vi håper mange flere vil benytte muligheten til å dele ønskene sine med oss.
Ønskeveggene er laget av Miljøhuset Gnisten.
Planprogram fastsatt 28. oktober
Kommunestyret fastsatte planprogrammet, som er oppskriften på planprosessen, på møte 28. oktober.
Forslaget lå ute på høring fra juni til slutten av august, og vi mottok i alt 20 uttalelser. På bakgrunn av uttalelsene og prosesser som ble gjennomført foreslo kommunedirektøren noen endringer i planprogrammet.
Nå har politikerne tatt stilling til forslaget, og alle råd og utvalg har behandle det før kommunestyret fikk det til behandling.
Se saksdokumentene fra behandlingen
Arkeologiske undersøkelser
Arkeologiske undersøkelser er gjennomført i slutten av oktober. Når rapporten er klar vil den publiseres.
Hva skal vi få til
Vi skal legge til rette for en bærekraftig utvikling av Nittedal sentrum, som skal bygge opp under alle våre fem samfunnsmål:
- Vi bidrar til god helse og livskvalitet
- Vi gir god utdanning
- Vi utvikler bærekraftige tettsteder
- Vi ivaretar klima, natur og miljø
- Vi skaper framtiden sammen
Vi skal sammen legge til rette for en bærekraftig utvikling av Nittedal sentrum, og for å oppnå det må vi ivareta og utvikle både de sosiale, miljømessige og økonomiske dimensjonene som er avgjørende for å lykkes med utviklingen av sentrumet vårt.
For å bidra til en sosialt bærekraftig utvikling, må vi sette søkelys på hensyn som bidrar til å styrke folkehelsen, som trygghet, identitet og tilhørighet, god tilgang for alle til sosiale møteplasser, tjenester og tilbud, og god bokvalitet, bomiljø og nærmiljø.
Mange av Nittedals innbyggere pendler ut av bygda hver eneste dag. I sentrumet vårt vil vi legge til rette for at det skapes nye lokale arbeidsplasser, og gi flere som ønsker det mulighet til å jobbe lokalt. Med flere butikker, tjenester, kafeer og andre møteplasser vil vi ikke trenge å reise ut av bygda for å handle, gå på kafé eller bare treffes.
Nittedal opplever en eventyrlig vekst, og innbyggerne kommer fra alle landets, ja også verdens kanter. Vi vil bidra til at våre innbyggere føler stolthet av å bo i Nittedal, og en varig tilknytning. Dette kan være viktig for den enkelte, og er viktig for samskaping, samarbeid og utvikling av kommunen.
For å sørge for miljømessig bærekraftig utvikling av sentrumet vårt, skal vi definere tydelige og konkrete mål for klima, natur og miljø. Aktuelle tema vil blant annet være samspill med natur, ivaretakelse og skånsom tilrettelegging av blågrønne strukturer, økning av biologisk mangfold, reduksjon av klimagassutslipp, fornybare energikilder og klimatilpasning.
Hvorfor sentrumsutvikling
Osloregionen vokser, Romerike vokser, og Nittedal vokser. Det er flere og flere som oppdager hvor godt det er å bo i Nittedal. Å ha tilgang til alt storbyen har å by på, og samtidig ha natur og handels-, kultur- idretts- og tjenestetilbud rett utenfor stuedøra.
Regional plan for areal og transport i Oslo og Akershus ble vedtatt i 2015. Planen definerer Rotnes som et prioritert tettsted som skal ta i mot 80% av veksten i Nittedal i årene som kommer.
Da denne planen ble vedtatt i 2015 hadde Nittedal kommune jobbet med utviklingen av et sentrum for hele kommunen på Mo i år mange år allerede. Tradisjonelt har Nittedal vært en tredelt bygd uten et felles sentrum, og med en fordeling av vekst og funksjoner mellom søndre, midtre og nordre del av kommunen. De folkevalgte tok i 2009 grep om sentrumsutviklingen, og vedtok at et felles sentrum for hele kommunen skal etablere på Mo. Det var og er flere gode argumenter for dette.
I samfunnsdelen til kommuneplanen vår er utvikling av Nittedal sentrum trukket fram som svært viktig for samfunnsutviklingen i Nittedal, og at den vil være en del av løsningen på flere av kommunens utfordringer.
Din mening er viktig
Vi ønsker god dialog. En planprosess tar tid og består av mange faser, deler og temaer. Det er viktig at alle som ønsker det, får komme med innspill til sentrumsutviklingen. Dette vil gi et godt kunnskapsgrunnlag og et best mulig utgangspunkt for videreutvikling av sentrumet vårt.
I løpet av planprosessen er det to formelle faser der alle kan si sin mening og komme med innspill. Høringene vil varsles med annonser i Varingen, på nettsiden til kommunen og med brev til lag og foreninger, grunneiere og myndigheter:
- Varsel om oppstart og høring av planprogram (mai - august 2024)
- Høring av planforslaget
Her kan du se hovedfasene i planprosessen.
Klikk på bildet for å få full størrelse
I tillegg vil vi legger til rette for at flest mulig kan delta og komme med innspill til planen. Vi vil blant annet gjennomføre åpne møter, møter med grunneiere og næringslivet, samarbeid med skolene, møter med spesielt berørte, interessegrupper, frivilligheten med flere. Vi vil bruke ulik metodikk og digitale verktøy som passer deltakergruppene. Vi har laget en konkret plan for disse møteplassene for høsten 2024.
Planlagte aktiviteter
Klikk på bildet for å få full størrelse
Etter hvert som aktiviteter gjennomføres vil vi legge ut korte beskrivelser og bilder her. Dette kan dere se under. Det kan være vi må justere litt på noen av aktivitetene underveis.
Vi skal i løpet av høsten lage en tilsvarende plan for våren 2025. Den er ikke klar enda, men det vi kan si nå er at det da vil gjennomføres flere åpne temamøter, samt workshops med blant annet frivilligheten og næringslivet.
Noen ordforklaringer
Hva er en kommuneplan?
Kommuneplanen er det overordnede styringsdokumentet for Nittedal kommune, og påvirker alle som bor, jobber og har eiendom i kommunen. Kommuneplanens samfunnsdel viser hvordan Nittedal kommune skal legge til rette for samfunnsutvikling, utvikling av tjenester og møte utfordringer vi står ovenfor best mulig. Kommuneplanen skal altså være et godt redskap for å gjøre Nittedal til et enda bedre sted å bo, vokse opp i, bli gammel i og arbeide i. Det har vært mange arenaer for medvirkning, involvering og forankring av kommuneplanen. Når vi fortsetter arbeidet med å utvikle sentrum, skal vi fortsette den inkluderende prosessen. Bli kjent med kommuneplanen i Nittedal.
Kommuneplanen legger strategiske føringer for et planprogram og en områdeplan.
Hva er et planprogram?
Et planprogram er en «plan for planen» - et dokument som beskriver hvordan planen skal gjennomføres. Det legger ikke føringer på hvordan planen skal bli, men hvordan vi skal gjennomføre prosessen. I planprogrammet gjøres det rede for hva som er målet med planarbeidet, hva som er viktige tema, opplegget for medvirkning og behov for utredninger.
Det er ikke alle reguleringsplanprosesser som starter med et planprogram. Plan- og bygningsloven stiller krav til planprogram for alle reguleringsplaner som «kan få vesentlige virkninger for miljø og samfunn», og der det er behov for en konsekvensutredning. Det er en egen forskrift, Forskrift om konsekvensvurderinger, som avklarer hvilke planer dette gjelder. På bakgrunn av forskriften er det vurdert at dette kravet gjelder for områdeplan for Nittedal sentrum.
Hva er en områdeplan?
Det er to typer reguleringsplaner, detaljregulering og områderegulering, og de har mange likheter. De største forskjellene er knyttet til hva som er planens hovedformål, og hvem som kan beslutte at planen skal utarbeides.
Detaljregulering egner seg godt for å avklare forutsetninger for et konkret, avgrenset prosjekt, og utarbeides normalt av private. Kommunen kan også utarbeide detaljreguleringsplaner der det er mest egnet.
Områderegulering brukes av kommunen der det er krav om det i kommuneplanens arealdel, eller det er behov for å avklare arealbruk og viktige sammenhenger i et større område. Begge deler gjelder for Nittedal sentrum. En områdeplan kan være detaljert eller overordnet, og stille krav om detaljregulering av ulike delfelt. Områderegulering utarbeides av kommunen, men loven åpner for at kommunen kan overlate til andre å utarbeide forslag til områdeplan. Det gjør vi her, når Betonmast utarbeider planforslag sammen med og på vegne av kommunen.
Spørsmål og svar om utviklingen av Nittedal sentrum
Har du spørsmål om utviklingen av sentrumet vårt? Det er du helt sikkert ikke alene om.
Under har vi samlet noen aktuelle spørsmål med svar. Vi ønsker at du skal få god informasjon om planene, slik at du kan - om du vil, delta aktivt i utviklingen av Nittedal sentrum. Vi vil legge til flere spørsmål hvert som prosessen går framover.
Hvem har ansvar for utarbeiding av reguleringsplanen?
Det er Nittedal kommune som er ansvarlig for planprosessen. Det er imidlertid ikke kommunen som eier størstedelen av arealene som skal utvikles, det er en privat grunneier. Grunneieren har inngått en samarbeidsavtale med utviklingsfirmaet Betonmast Utvikling. Nittedal kommune og Betonmast Utvikling har så inngått en samarbeidsavtale om utarbeiding av områdeplanen for sentrum i fellesskap. Planen skal behandles politisk i tråd med forvaltningsloven og plan- og bygningsloven.
Tidsperspektiv - når starter selve byggearbeidet?
Før byggearbeidet kan starte må vi lage reguleringsplanen for sentrum. Vi er nå i starten av den prosessen, som vil ta omtrent to år. Det legges opp til vedtak av planen i første kvartal 2026. Etter dette må det søkes om byggetillatelse til første byggetrinn. Det er svært lite trolig at anleggsarbeid kan starte opp før mot slutten av 2026.
Anleggsvei – vil dagens atkomst til Mo gård benyttes?
Dagens anleggsvei er tett på rideskolens paddocker og bruk av denne vil gjøre det vanskelig å drive senteret.
Det er ikke fastsatt hvor første byggetrinn vil være, og heller ikke hvor anleggsveien vil gå. Kommunen er klar over problemstillingen, og vil ha dialog med Hestesenteret for å komme fram til et mest mulig skånsomt alternativ når trasé for anleggsvei skal fastsettes.
Litt historikk
Utviklingen av nye Nittedal sentrum til et bærekraftig, godt og livskraftig sentrum for hele kommunen er et langsiktig arbeid med en bred, omfattende og inkluderende prosess som startet i 2009. Nedenfor finner du kort oppsummert utvalgte milepæler og utredninger i arbeidet, organisert etter årstall.
2021 - Innspill til kommuneplanen om helhetlig utvikling av Nittedal sentrum
Ved revisjon av kommuneplanen vår mottok kommunen et innspill om helhetlig utvikling av Nittedal sentrum uavhengig av Rv4 fra Betonmast. Betonmast har inngått en samarbeidsavtale med grunneier om utvikling av arealene.
Kommuneplanens arealdel har vært ute på høring to ganger, og fremmes for vedtak 13. mai 2024.
2020 - Gjenåpning av Mosenteret etter utvidelse, med 77 boliger på toppen
Høsten 2020 åpnet Mosenteret dørene til et større og mer innholdsrikt senter etter en lang byggeperiode. I løpet av vinteren flyttet beboerne inn i de 77 boligene på toppen av senteret.
2018 - Anbefalinger for utvikling og gjennomføring av utredninger
Desember:
Utredning av mulighet for etablering av flomløp fra Ørfiskebekken til Nitelva (Norconsult).
Utredning av mulighet for etablering av parkeringshus i Mokollen (Asplan Viak).
Februar:
Nittedal kommune fikk overrakt anbefalingene fra evalueringsgruppen for parallelloppdraget. Evalueringsgruppen besto av representanter for lokalt næringsliv, Akershus Fylkeskommune, Statens Vegvesen og Nittedal kommune og ble ledet av en representant for Norske arkitekters landsforbunds BYlivsenter. Gruppen fulgte gjennomføringen av parallelloppdraget tett, og har formulert 13 anbefalinger til hvordan kommunen som planmyndighet, tjenesteleverandør og aktør må jobbe målrettet for å utvikle nye Nittedal sentrum til et attraktivt og bærekraftig sentrum for hele kommunen.
Se anbefalingene fra evalueringsgruppen
Anbefalingene ble lagt frem for Formannskapet i møte 12. februar.
Se sakspapirer fra formannskapsbehandlingen
2017 - Åpning av Kulturverket Flammen og gjennomføring av arkitekt parallelloppdrag
Mai - august:
Gjennomføring av arkitekt parallelloppdrag som grunnlag for områdeplan for nye Nittedal Sentrum. 3 arkitektteam utarbeidet ambisiøse og fremtidsrettede forslag til hvordan vårt nye sentrum kan utvikles til et attraktivt og livskraftig sentrum for hele kommunen.
Holscher Nordberg, Kragh & Berglund, Urban Creators og DEM Esbensen kaller sin visjon for BYEN I NATUREN - NATUREN I BYEN
Rambøll, Everyday Studio og Dr. Steven Fleming kaller sin visjon URBAN LANDSBY NITTEDAL
Arkitema Architects, Dronninga Landskap, Rejlers Norge og Via Trafikk kaller sin versjon DET BLÅ BÅNDET
Se programmet for parallelloppdraget
1. mars:
Åpning av Kulturverket Flammen.
Januar - mars:
Deltakelse i forskningsprosjektet Intense Cities, et samarbeid mellom arkitekthøyskolen og NMBU.
2015 - 2016 - Bygging av kulturhus og kirke, innvielse av Rotnes kirke, vedtak av kommuneplan 2015 - 2027
November 2016:
Innvielse av Rotnes kirke 1. søndag i advent.
Desember 2015:
Vedtak av Regional plan for Areal og transport i Oslo og Akershus. Planen definerer Rotnes som et prioritert tettsted som skal ta i mot 80% av veksten i Nittedal i årene som kommer, og legger føringer for utviklingen.
April 2015:
Vedtak av kommuneplan 2015 - 2027. Kommunedelplan for nye Nittedal sentrum ble innarbeidet i kommuneplan.
Bygging av kulturhus og kirke.
2014 - Vedtak av reguleringsplan for Rådhuskvartalet, spaden i jorda for kulturhus og kirke
Desember:
Spaden i jorda for kulturhus og kirke.
November:
Vedtak av områdeplan for Rådhuskvartalet.
Se dokumentene fra politisk behandling her
Mars:
Avgjørelse i arkitektkonkurranse for kirke og kulturhus. Valg av L2 arkitekter og JM Norge som arkitekt og entreprenør.
2013 - Vedtak av kommunedelplan og formingsveileder for nye Nittedal sentrum
Desember:
Bygging av kulturhus og kirke vedtatt.
Formingsveileder for nye Nittedal sentrum vedtatt.
Høst:
Utlysning av totalentreprise med løsningsforslag/arkitektkonkurranse for kulturhus og kirke.
Oktober:
Valg av alternativ for kulturhus og kirke.
Se dokumentene fra politisk behandling her
September:
Kommunedelplan for nye Nittedal sentrum vedtatt.
Se dokumentene fra politisk behandling her
April:
Ny 1. gangsbehandling av kommunedelplan for nye Nittedal sentrum.
Se dokumentene fra politisk behandling her
2012 - Planarbeid
Oktober:
Konferanse med mulige leverandører om mulighetsstudier - Prosjekt Rådhuskvartalet (bygging av kulturhus og kirke).
Februar:
Workshop om formingsveileder.
2011 - Gjennomføring av utredning av høyder og estetikk, planarbeid
September:
Utredning av høyder og estetikk, Dyrvik Arkitekter.
Se utredning om høyder og estetikk
Mars:
1. gangsbehandling av kommunedelplan for nye Nittedal sentrum. Planen ble sendt i retur til administrasjonen.
2010 - Gjennomføring av plansmie, arkitekt parallelloppdrag og handels- og næringsanalyse
Oktober:
Gjennomføring av plansmie, en intensiv medvirkningsprosess over 10 dager.
Les rapporten fra plansmia her
Vår-sommer:
Gjennomføring av arkitekt parallelloppdrag som grunnlag for plansmie og arbeidet med kommunedelplan.
Se forslag fra Snøhetta - NÆRE NITTEDAL
Se forslag fra Dyrvik Arkitekter og Østengen og Bergo Landskapsarkitekter - ELVEBYEN
Se forslag fra Dark Arkitekter og Esbensen Rådgivende Ingeniører - MED NATUREN I SENTRUM
Mars:
Gjennomføringav handels- og næringsanalyser.
2009 - Vedtak av kommuneplan 2009-2020 og planprogram for kommunedelplan for nye Nittedal sentrum
Oktober:
Planprogram for kommunedelplan for sentrumsutvikling 2010 - 2050 vedtatt. Målene som ble vedtatt for setnrumsutviklingen er:
- Etablere et tydelig og aktivt kommunesentrum
- Samle sentrale funksjoner i kommunen på et sted
- Motvirke handelslekkasje og unødvendig transport
- Etablere og utvikle arenaer for kultur og idrett
- Næringutvikling (ikke arealkrevende)
- Etablere et aktivt og trygt sentrum
Høst:
Gjennomføring av geotekniske vurderinger.
April:
Vedtak av kommuneplan for nittedal 2009 - 2020. 60 - 70% av kommende vekst i Nittedal skal skje i Rotnesområdet. Område for sentrumsutvikling avsatt som skravur.
Kontaktinformasjon
Kjersti Gakkestad
Tlf: 67 05 90 00/458 73 614
E-post: kjersti.gakkestad@nittedal.kommune.no
Publisert: 04.10.2018 12.50
Sist endret: 05.11.2024 15.22